Re-integratietraining

Fysiotherapie

 

 

Sportfysiotherapie

 

Lymfedrainage en oedeemtherapie

 

    

 

 

Fysiotherapie

Bedrijfsfitness

Fysiofitness

Bedrijfsfitness

Bedrijfsfitness

Fysiofitness

 

                                                             

FysioGym

 

    

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fysiotherapie Torenstraat

                                                                               Sterk in beweging

Contact

Home

© 2012 Fysiotherapie Torenstraat

Torenstraat 61  I  9648 CS Wildervank  06 - 1008 12 77

Directe toegankelijkheid

 

Sportfysiotherapie

FysioGym

Fysiofitheidscan

Openingstijden

Samenwerking

Specialisaties

 

 

ZwangerFit®

Lymfedrainage en oedeemtherapie

Thuis behandeling

 

Aanmelden

Nieuws

Fysiotherapeut

Fysiotherapie

 

Re-integratietraining

FysioFitness

Bedrijfsfitness

    

 

 

        

Vergoedingen

Tarieven

                 info@fysiotherapietorenstraat.nl 

 

 

Diabetes

 

Bij iemand met diabetes kan de glucose uit het bloed niet in de lichaamscellen worden opgenomen. Hierdoor zal het bloedglucosegehalte stijgen. Diabetes is in twee typen in te delen.

 

Type 1 Diabetes Mellitus

Deze vorm wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier absoluut geen insuline meer kunnen maken. Vroeger heette deze vorm van diabetes ook wel jeugddiabetes, omdat de aandoening zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart. De aandoening ontstaat doordat het eigen afweerapparaat de beta-cellen, die insuline produceren, vernietigen.

De diagnose wordt meestal gesteld naar aanleiding van klachten als dorst en veel plassen, jeuk en gewichtsverlies. Het bloedglucosegehalte is veel te hoog en soms zijn er ketonen in de urine. In ernstige gevallen kan verzuring van het bloed, en uiteindelijk coma optreden. Dit type diabetes komt voor bij ongeveer zes op de duizend mensen, dat is 0,6% van de Nederlandse bevolking.

Behandeling bestaat uit injecteren van insuline, dat in deze situatie levensreddend is. Wanneer bij iemand type 1 diabetes wordt vermoed, is verwijzing naar een specialist (kinderarts of internist-endocrinoloog) noodzakelijk. Mensen met type 1 diabetes moeten meestal viermaal per dag insuline per injectie toedienen; meestal is dit snelwerkende insuline vóór de hoofdmaaltijden, en middellangwerkende insuline voor het slapen gaan.


Type 2 Diabetes Mellitus

Dit werd vroeger ook wel niet-van-insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Hierbij maakt het lichaam wel insuline, maar de glucose kan toch niet in de cel worden opgenomen. Ook al maken de eilandjes van Langerhans voldoende insuline, de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose de cel niet voldoende of snel genoeg in. Men spreekt dan van insuline-resistentie. Dit betekent 'weerstand tegen insuline'. Daarnaast maakt de lever extra glucose aan, ook al is de bloedsuikerspiegel reeds verhoogd. Deze spiegel zal daardoor nog verder stijgen.

Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij mensen die veel te zwaar zijn; 85% van de mensen met type 2 diabetes heeft overgewicht. 15% Heeft bij vaststellen van de aandoening echter een normaal gewicht. Deze vorm van diabetes openbaart zich meestal pas op oudere leeftijd, gewoonlijk boven de 40 jaar. Echter, door onze veranderde leef- en eetgewoonten en het feit dat we steeds dikker worden, ontstaat type 2 diabetes op steeds jongere leeftijd, soms zelfs vóór het 20e levensjaar.

De klachten en verschijnselen van type 2 diabetes zijn dezelfde als die van type 1. De klachten treden echter alleen veel geleidelijker op, omdat de werkzame hoeveelheid insuline in het lichaam veel langzamer afneemt dan bij type 1 diabetes. Vaak wordt de diabetes bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij bloed- of urineonderzoek voor een keuring. Type 2 diabetes komt voor bij dertig tot veertig op de duizend mensen, dat is 3 - 4 % van de Nederlandse bevolking.


Symptomen van diabetes

Veel voorkomende klachten en verschijnselen bij diabetes zijn:
- Sufheid, moeheid
- Veel plassen
- Hevige dorst
- Hongergevoel
- Huidinfecties, zoals steenpuisten
- Wondjes die niet of maar langzaam helen
- Jeuk
- Wazig zien


De behandeling

De medische behandeling van DM is erop gericht de hoogte van de bloedsuikerwaarden te normaliseren en klachten en complicaties, zoals (toename van) hart- en vaatziekten, nefro-, retino-, en neuropathie te voorkomen en/of uit te stellen.

Uit onderzoek is gebleken dat een combinatie van juiste medicatie, afgestemde voedingsrichtlijnen en voldoende lichaamsbeweging hierbij zeer belangrijk is. Bij DM II geldt dat lichaamsbeweging zowel preventief als curatief een gunstig effect heeft op de ziekte.

 

Bij Fysiotherapie Torenstraat bent u aan het juiste adres om op een verantwoorde wijze aan beweging te beginnen of meer te gaan bewegen!