> Beweegkuur
De BeweegKuur is een combinatie van meer bewegen, gezonder eten en ondersteuning bij kleine veranderingen in gewoonten en gedrag. In overleg met uw huisarts kijkt u of de BeweegKuur iets voor u is. Als dit het geval is, schrijft uw huisarts als het ware een recept uit voor deelname aan de BeweegKuur. De huisarts verwijst u door naar de leefstijladviseur, in veel gevallen de praktijkondersteuner.
Samen met de leefstijladviseur brengt u uw gezondheidsprofiel in beeld en bespreekt u uw doelen, mogelijkheden en verwachtingen van de BeweegKuur. U bezoekt een diëtist voor het opstellen van een voedingsplan. En u gaat naar de fysiotherapeut voor een beweegadvies op basis van een intake en inspanningstest.
Vervolgens gaat u aan de slag met deze plannen in een beweeg- en voedingsprogramma. De activiteiten in deze programma’s zullen, waar mogelijk, in groepsverband plaatsvinden. In veel gevallen wordt u ook doorverwezen naar de sport- en beweegaanbieders in uw wijk om daar te werken aan uw leefstijl.
In de BeweegKuur is de leefstijladviseur, ongeacht welk beweeg- en voedingsprogramma’s u volgt, uw aanspreekpunt. U heeft regelmatig contact met de leefstijladviseur over uw voortgang in de BeweegKuur waarbij de leefstijladviseur u zoveel mogelijk probeert te ondersteunen en coachen.
Voorwaarden voor deelname
De huisarts bespreekt de voorwaarden voor deelname aan de BeweegKuur met u. Deze voorwaarden zijn in het kort:
1. U heeft obesitas of overgewicht in combinatie met een (andere)
risicofactor, bijvoorbeeld diabetes type 2 of een hoge bloeddruk
2. U bent gemotiveerd om meer te bewegen en gezonder te eten.
3. Op dit moment beweegt u te weinig. De huisarts kan dit bepalen
met behulp van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen; zie
www.30minutenbewegen.nl voor meer informatie.
Daarnaast is er een aantal medische redenen, waardoor sommige mensen niet mee kunnen doen aan de BeweegKuur. Dit heeft te maken met het verwachte effect, de veiligheid en de kans op blessures of complicaties.
Er zijn drie verschillende beweegprogramma’s waarin u kunt gaan bewegen. De programma’s verschillen met name in de mate van begeleiding die u krijgt bij het bewegen. De leefstijladviseur en fysiotherapeut/oefentherapeut kijken samen met u welk beweegprogramma het beste aansluit bij uw gezondheidsprofiel; uw lichamelijke gezondheid en uw ‘ervaring’ met bewegen.
|