Heb ik een magnesium tekort?

Magnesium is een natuurlijk mineraal en de grote regelaar in ons lichaam. Een magnesium tekort belemmerd processen in het lichaam. Het mineraal is een zogenaamde ‘life essential’, een primaire levensbehoefte, absoluut noodzakelijk om te kunnen bestaan. Net als bij de andere primaire levensbehoeften – zuurstof en water – verbruiken we voortdurend magnesium en kunnen we geen voorraad aanleggen. Hierdoor ontstaat een magnesiumtekort sneller dan je denkt. Ons lichaam gebruikt het magnesium dat het nodig heeft en een overschot wordt via de nieren of door transpiratie uitgescheiden, een tekort aan magnesium daardoor redelijk snel mogelijk. Dit betekent ook dat we moeilijk teveel kunnen krijgen, wel kan een overschot enkele tijdelijke klachten met zich meebrengen.

Veel voorkomende klachten bij een magnesiumtekort zijn;

Spieren

Zonder magnesium zouden onze spieren voortdurend gespannen zijn, met ander woorden: niet meer functioneren. Om de juiste spierwerking te behouden of weer soepel te krijgen is voldoende magnesium belangrijk. (Meer over magnesium en spieren)

Futloos en vermoeidheid

Een magnesiumtekort kan bijdragen aan moeheid en weinig energie. Naast beweging en ontspanning is magnesium onmisbaar voor het aanmaken van energie. (Meer over magnesium en vermoeidheid)

Geestelijke veerkracht 

Gevoelens van somberheid of nutteloosheid hebben ook een biologische component. Hierin speelt magnesium een rol. Mensen met een gezonde magnesiumbalans zijn meer weerbaar tegen deze mentale klachten. Hoe zit dat? (Meer over magnesium en de psychologische functie)

Slapen

Magnesium is een ontspanningsmineraal en nauw betrokken bij de aanmaak van het waak- en slaaphormoon melatonine. Het aanvullen van de magnesiumbalans via een voetbad of met magnesiumolie is een natuurlijk hulpmiddel om te slapen. (Meer over slaap en magnesium)  

Concentratie en geheugen

Extra magnesium draagt bij aan meer ontspanning, meer concentatievermogen, een beter geheugen en dient als natuurlijke ondersteuning bij hyperactiviteit en concentratie (Meer over magnesium en concentratie

Stress

Een magnesiumtekort leidt tot stress en stress is een magnesiumrover, met als gevolg nog meer stress. Extra magnesium kan dus helpen om stress te verminderen. Hoe dat zit lees je in ons artikel over stress en magnesium  

Huidproblemen, jeuk en schilfers

Magnesium is een natuurlijke ondersteuner bij het behouden en herstellen van een normale huidfunctie. Een tekort kan dus vervelende huidproblemen veroorzaken. (Meer over huidproblemen en magnesium

Medicatiegebruik

Veel medicijnen zijn magnesiumrovers en dit kan vervelende complicaties geven. Extra magnesium, opgenomen via de huid, kan deze bijwerkingen aanzienlijk verminderen. (Meer lezen

Regelmatig sporten

Sporters transpireren en verliezen zo allerlei mineralen inclusief magnesium. Juist sporters hebben dus extra magnesium nodig, onder andere voor de aanmaak van ATP, het stofje dat verantwoordelijk is voor de energietransport in ons lichaam (Meer over magnesium voor sporters)   

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de magnesiumbehoefte 20 tot 40% hoger dan normaal! Veel zwangere vrouwen hebben dan ook baat bij suppletie van extra magnesium, tijdens, maar ook na de zwangerschap.(Meer lezen over magnesium bij zwangerschap

Overgang

Veel hormoonexperts adviseren Zechsal magnesium aan hun cliënten. Het is natuurlijk, ontspant en verlicht en is vaak de missing link bij de aanpak van overgangsklachten. (Magnesium bij de overgang)

Doe onze magnesiumtekort test en kijk of jij een mogelijk tekort aan magnesium hebt!

Hoe krijg je een magnesium tekort?

Er zijn meerdere factoren die een magnesium tekort kunnen veroorzaken. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar is het een stapeling van factoren

Verkeerde voeding

Een magnesiumrijk dieet bevat veel verse groene groentes, volkoren granen en noten. Maar ook in koffie, en bittere chocolade zit veel magnesium. Belangrijk daarbij is dat binnen het voedingspatroon er een evenwicht tussen magnesium en calciuminname bestaat.  Zeker in de westerse wereld is dit vaak uit balans, waardoor het teveel aan calcium ook nog eens kannibaliserend werkt op het tekort aan magnesium.

Medicatie

Veel soorten medicatie verbruiken magnesium voordat het biologisch gebruikt kan worden in ons lichaam. Wil je weten welke medicijnen van invloed zijn op ons magnesiumgehalte? Vraag de lijst op via info@zechsal.eu

Stress

Stress is een magnesiumslurper en een magnesium tekort veroorzaakt stress. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht

Beweging

Magnesium maakt energie aan. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer magnesium je nodig hebt. Ook via transpiratievocht verlies je magnesium. Geen wonder dat voor sporters een hogere magnesiuminname wordt aanbevolen.

Mentale inspanning

Ook  mentale inspanning waarbij een hoog beroep wordt gedaan op concentratie en het geheugen vraagt inzet van magnesium. Dus ook voor het eindexamen kan wat extra magnesium nuttig werken.

Fijnstof en electrosmog

Ook hetgeen we inademen en de straling waarmee we ons omgeven hebben volgens sommigen invloed op het magnesiumgehalte. Hoewel hier wetenschappelijk nog discussie overbestaat, kunnen wij ons er wel wat bij voorstellen.

Leeftijd en levensfase

Hoe ouder, hoe moeilijker we in staat zijn om magnesium goed en tijdig in te zetten in ons lichaam. We hebben dan een hogere inname nodig om het magnesium met hetzelfde effect te gebruiken. Ook bij ‘levensfases’ als zwangerschap en overgang is de magnesiumbehoefte hoger.

Genetische aanleg

In samenhang met alle voorgaande punten is onze erfelijke aanleg mede bepalend voor onze magnesiumbalans. De ene mens is van nature beter in staat om zuinig en effectief met magnesium om te gaan. Deze mensen zullen met verder een gezonde levensstijl dan ook minder behoefte hebben aan suppletie, dan de mensen bij de biologische inzet van magnesium in het lichaam, moeizamer verloopt.

Hoe lang duurt het voor magnesium werkt?

Op korte termijn werkt extra magnesium vaak ontspannend. Veel mensen ervaren dat bij stijve of gespannen spieren, maar ook bij stress en onrust is er over het algemeen een vrij snel effect. Dit effect is bovendien directer bij het gebruik via de huid, bijvoorbeeld via een voetenbad of het gebruik van één van de magnesiumgels of de magnesiumolie.

Het effect op de langere termijn, het volledig herstellen van je magnesiumbalans, duurt langer. Soms is er wel maanden van suppletie nodig voordat er sprake is van opwaardering naar een eerder of gewenst niveau. Deze hernieuwde balans kan gepaard gaan met zaken als een betere huidconditie, een goed concentratievermogen of activering van je natuurlijk energie. Een mooi effect kan eveneens zijn dat men minder medicatie nodig heeft.

Heb ik baat bij extra magnesium?

De beste manier om dit te weten is om het gewoon een tijd te proberen. Zechsal heeft hiervoor speciale pakketten ontwikkeld voor drie of zes weken gebruik. Via dagelijks gebruik met behulp van de Zechsal zelfdiagnosepakketten krijg je een goed beeld van de effecten van extra magnesium. Ze worden geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een checklist. Sommige mensen ervaren direct effect, bij anderen duurt het een tijdje. Zeker bij chronische klachten is het een kwestie van volhouden en adviseren wij een pakket voor 6 weken te kiezen. Na de testperiode heb je een beeld wat het voor je doet! 

Bron: www.zechsal.nl Hier is ook nog veel meer informatie over magnesium te vinden.

Wilt u een magnesium product kopen, ga dan naar Zechsal magnesium – natuurlijk ontspannen! | Zechsal | Zechsal en voeg in uw winkelmandje de kortingscode HELEEN10 toe, dan krijgt u 10% korting.